Stara kura, dobra juha?

30.08.2014

Prav prelep sončen dan, kot nalašč za izlet v naravo. Z družinico smo izbrali Iški vintgar. Vendar ne s kolesom. V četrtek sem namreč v podporo amaterski kolesarski smetani in v poklon svetovnem prvenstvu amaterskih kolesarjev, ki ga je prirejala naša prestolnica, še jaz prevozila kakšnih 20 km. Zapomnite si, mazilo iz kafre je zakon! Bolečina zaradi vnetja stegnenih mišic izgine kot bi mignil.

Kar začnimo…, s kuro ali brez?

Ne potrebujemo kure za dobro juho. Ko pripravljam jed iz piščančjih prs vedno vzamem v trgovini piščančja prsa s kostjo. Z nožem zarežem v meso tik ob grodnici z rebri in s tem odstranim piščančja prsa z ene in z druge strani grodnice.  Meso uporabim pri kuhi željene jedi, grodnico z rebri pa shranim v hladilnik in kasneje uporabim za juho. Vedno je odlična.

Izvrstna piščančja juha

Najprej pripravim sestavine za kuho v 8,8l kuhinjski posodi:

grodnica z rebri iz piščančjih prs s kostjo, 1 – 2 čebula/i, 3 – 5 stroki/ov česna, 7,5l – 8l vode, 3 korenja, 2 jedilni žlici začinke, ščepec mletega popra, 1/2 jedilne žlice suhih drobljenih listov peteršilja, 1/2 jedilne žlice suhih drobljenih listov zelene

Vedno kuham enostavno in varčno. Drugače tako ali tako ne gre, vsaj zaenkrat še ne. Zato sem izbrala veliko posodo. Juho, ki jo bom pripravila iz naštetih sestavin bo zadoščala za 5 kosil in to za 3 do 4 osebe. Ponavadi nekaj juhe postrežem takoj, ko je skuhana. Preostali del pa, ko se shladi razdelim v 4 posodice in zamrznem v zmrzovalni omari. Danes si bom za juho vzela sicer nekoliko več časa, vendar bom kasneje prihranila na času, saj bo juha že pripravljena, le pogreti jo bo treba.

Enostavno…

Kuhinjsko posodo postavim na kuhalno ploščo in vanjo položim grodnico z rebri iz piščančjih prs s kostjo, na polovico prerezani čebuli in česnove stroke. Nič olja! Ker želim, da ima juha posebno in bogato aromo segrejem kuhalno ploščo na najvišjo temperaturo, čebuli in česen najprej malce popražim. Ko se čebuli in česnovi stroki obarvajo zlatorumeno, dodam še meso, korenje in začimbe ter zalijem z vodo. Pustim na enaki temperaturi kuhati do vrelišča. Nato zmanjšam kuhalno ploščo na najmanjšo možno jakost in počakam, da se vrelišče umiri. Pokrijem kuhinjsko posodo s pokrovko in pustim juho kuhati še uro in pol. Lahko sem brez skrbi, ne bo prekipelo saj se počasi kuha na najmanjši jakosti. Zato v vmesnem času lahko počnem kar mi se zljubi.

Ko je juha gotova in ohlajena jo s cedilom precedim. Nekaj juhe gre v drugo posodo in bo za jutrišnje kosilo, preostali del juhe pa gre v posodice za zamrzovanje. Zelenjave nikoli ne mečem stran, temveč jo pretlačim in vrnem nazaj v juho. Skuhano piščančje meso odstranim z grodnice in z rebr, ga razdrobim in ravno tako vrnem nazaj v juho. Pretlačena zelenjava in tisto malo mesa pusti juhi poseben pečat.

Preden juho postrežem, v juhi zakuham še kupljene jušne rezance, krožnik z juho pa potresem z drobno nasekljanim in svežim drobnjakom. Pri nas doma imamo to radi, poskusite še vi.

Naj vam tekne!

  • Share/Bookmark

V kategoriji Kuhajmo skupaj, enostavno in varčno! April kuha - Recepti, Stara kura, dobra juha? Tagi: , , , ,

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev